Pyramiden

78║ 39' - 16║ 20'

Dit Russische mijnwerkersstadje is genoemd naar de 935 meter hoge berg aan de noordzijde.
Wanneer je door het stadje loopt, spreekt de trots van de russen. Statige gebouwen, omgeven door uit SiberiŰ ge´mporteerd gras. Cultuurgoed is aanwezig in de vorm van kunst, een museum en een cultureel centrum waarin zich een bibliotheek, theater/muziekpodium en een sporthal bevindt.
De houten wandelpaden zijn verhoogd en van verwarming en verlichting voorzien, zodat deze ook tijdens lange koude en donkere winter goed gebruikt kan worden.

Voor vermaak en vrijetijdsbesteding is er naast het cultureel centrum een sportveld en een zwembad, maar er is ook een nachtclub met een prachtig moza´ek boven het trapgat. Verder vind je er een school, speeltuinen, ziekenhuis en om deze plaats tot een echte 'wereldstad' te maken, een hotel en een vliegveld waar helicopters kunnen landen.

        Vliegveld van Pyramiden
Iets wat bij de noren ontbreekt, maar waar de russen wel over beschikken, zijn versproducten. Deze producten als groente, melk, vlees en eieren, zijn afkomstig uit een kas en van een boerderij.

Mede door de ongunstige infrastructuur werd in 1998 besloten om de mijnbouw stop te zetten en de meeste mensen te evacueren. In 2000, hebben op 2 wachters na, de laatste mensen Pyramiden verlaten.
Helaas werden ook de oppassers teruggeroepen en lag de eens zo statige stad er verlaten bij.
Momenteel wonen er weer 3 russen die als taak hebben de stad weer enigzins bruikbaar te maken.

Ergelijk vind ik dat er mensen zijn die denken dat als er niemand kijkt, je alles kan/mag doen wat je wilt.
Huizen openbreken, in persoonlijke bezittingen snuffelen of zelfs meenemen.
Het feit dat er niemand aanwezig is verandert niets aan het feit dat het andermans spullen zijn. Pyramiden is nog niet helemaal opgegeven, nieuwe bronnen van inkomsten zijn ontdekt en er zijn nog steeds een aantal mensen die mogelijkheden zien om Pyramiden te doen herleven...

Links: het wandelpad naar de haven en op de achtergrond de Nordenski÷ldbreen